Liga Mielecka

Gramy w Fantasy Futbol

Ekstraklasa, Premier League, Champions League

[Głosuj] Gdzie gramy w 27. sezonie LM Ekstraklasy?

Ankieta: Gdzie gramy w 27. sezonie LM Ekstraklasy?

Fantasy Liga
1 6.7%
Fantasy Liga Bez Spons.
4 26.7%
Ustaw Ligę
1 6.7%
Ustaw Ligę Bez Spons.
Bez głosów 0%
Fantasy Ekstraklasa
9 60%
Łącznie oddanych głosów: 15
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą wziąć udział w tej ankiecie
[Głosuj] Gdzie gramy w 27. sezonie LM Ekstraklasy? 2016/07/12 14:26 - 2016/07/13 09:52 # przez nowy
Wreszcie decydujemy. Do ligi 3 dni.
Pierwszy mecz w piątek 15 lipca o g.18.

Głosujemy gdzie gramy. Opcje to 3 platformy:
1. Fantasy Liga fantasyliga.wp.pl/
2. Ustaw Ligę ustawlige.com/
3. Fantasy Ekstraklasa fantasy.ekstraklasa.tv/

I 2 "podopcje": bez sponsorów w Fantasy Lidze i Ustaw Ligę (Fantasy Ekstraklasa nie ma sponsorów).

Głosujemy do czwartku do g.12
Wtedy uruchamiam ligę w wybranej platformie i rozsyłam kody.
W przypadku równej liczby głosów najlepszych wyników co najmniej dwóch opcji: zdecydujemy szybko w gronie Zespołu LM (musimy, bo czas nagli).

By nie było wątpliwości jak przy Euro: każdą opcję liczymy osobno (nie ma sum bez sponsorów :)

Rozpiska najważniejszych funkcji i różnic
Dopisujcie swoje uwagi, które pomogą podjąć decyzję niezdecydowanym.
Piszcie swoje opinie - jestem ciekawy :)

Zasady w skrócie: punktacja, zmiany
FL fantasyliga.wp.pl/game_rules/index
UL ustawlige.com/user/rules
FE fantasy.ekstraklasa.tv/page/howto

Punktacja
Z grubsza te same znane zasady, ale kilka istotnych różnic

Wszyscy
- za asystę daję 3-4 pkt (nap./pom.-obr.)
- mecz bez straconej bramki min. 60 min, ale jeżeli zejdzie i padnie bramka - bonusu nie ma

Fantasy Liga
- asysta+ (1-2 pkt), czyli dodatkowe punkty za asystę przy samobóju i dobitce
- bonus ofensywny (1): napastnik i pomocnik za 4 strzelone bramki przez drużynę
- minusy za stratę bramki tylko za min. 60 minut
- zwycięstwo drużyny niezależnie od minut: 1 pkt

Ustaw Ligę
- punkty za noty Weszło (+4 za 9 lub 10; -4 za 1 lub 2)
- minusy za stratę bramki tylko za min. 60 minut
- zwycięstwo drużyny niezależnie od minut: 2 pkt
- remis drużyny niezależnie od minut: 1 pkt
- za "Plus meczu" (Canal+): 2 pkt
- za "Plus Kolejki (Canal+): 2 pkt
- za "Podanie kluczowe": 1 pkt (tu szczegóły, dziwnie brzmi ustawlige.com/main/game_rules )

Fantasy Ekstraklasa
- minusy za stratę bramek niezależnie od minut, ale tylko gdy przebywa na boisku (chyba, że czerwień)
- zwycięstwo drużyny niezależnie od minut: 2 pkt
- remis drużyny niezależnie od minut: 1 pkt
- za "Plus meczu" (Canal+): 1 pkt

Budżet

Fantasy Liga: 25 mln
Ustaw Ligę: 30 mln
Fantasy Ekstraklasa: 30 mln

Najdrożsi / najtańsi

Fantasy Liga
- bramkarz: 2,6 / 0,5
- obrońca: 3,2 / 0,5
- pomocnik: 3,2 / 0,5
- napastnik: 4,0 / 0,5

Ustaw Ligę
- bramkarz: 2,9 / 0,7
- obrońca: 3,5 / 0,7
- pomocnik: 3,4 / 0,7
- napastnik: 4,2 / 0,7

Fantasy Ekstraklasa
- bramkarz: 2,5 / 0,5
- obrońca: 3,0 / 0,5
- pomocnik: 3,2 / 0,5
- napastnik: 4,5 / 0,5

Sponsorzy
UWAGA: decydujemy czy gramy z nimi czy bez nich! patrz ankieta

Fantasy Liga
- Po 2 mln więcej za 20 / 70 / 150 punktów
- W sumie 6 mln więcej
- Płatność: 6 zł za całość

Ustaw Ligę
- Po 2 mln więcej za 30 / 80 / 150 punktów
- w sumie 6 mln więcej
- płatność SMS 2,46 za jednego

Fantasy Ekstraklasa
- Bez sponsorów. Bez płatności

Transfery

Wszyscy
- brak dzikiej karty (wild card / darmowych transferów z WL)
- dwa pierwsze są darmowe

Fantasy Liga
- każdy następny to -4 punkty

Ustaw Ligę i Fantasy Ekstraklasa
- każdy następny to -3 punktu

Zmiany cen

Wszyscy
- deklarują zmianę cen
- są to jednak zmiany "widzimisię", ale na podstawie zdobytych punktów
- z doświadczenia: FL bardzo rzadko to robi, UL częściej (ale ostatnio bardziej by korygować słabe ceny początkowe)
- z zapowiedzi od FE: mają być w miarę często

Deadline

O tyle ważne, że
- Fantasy Liga: czas do 1. gwizdka (najbliższy w piątek g.18:00)
- Ustaw Ligę i Fantasy Ekstraklasa: czas do 15 minut przed gwizdkiem (17:45)

Wygląd / Funkcjonalność

Każdy niech oceni sam :) ale spisuję ważne:
- FL i UL to znane wyglądy z poprzednich edycji.
- FE to nowość (inny operator niż ostatnio), na bazie FantasyEuro.pl. To może być istotne: jest responsywne (dobrze układa się na telefonie).
Ostatnio zmieniany: 2016/07/13 09:52 przez nowy.

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

[Głosuj] Gdzie gramy w 27. sezonie LM Ekstraklasy? 2016/07/12 14:38 - 2016/07/12 14:43 # przez lojer
Z pierwszego oglądu - założyłem drużyny na wszystkich platformach - kasowo podobnie, budżet jest wystarczający do gry bez sponsorów w każdej z nich, trochę więcej kasy zostało mi w ustaw ligę.
Liczyć się będą chyba gusta odnośnie wyglądu stron i grywalności każdej z nich. Tu zauważyłem, że w zakładce transfery w każdej z nich widać najbliższą kolejkę i można przewijać następne, a klikając info o zawodniku w FE wyskakuje okienko i od razu widać punkty, historię i najbliższe mecze, w FPL wyskakuje okienko z punktami, a historię i najbliższe mecze trzeba dodatkowo klikać, w UL info o zawodniku nie jest jako okienko, tylko kolejna strona (dla mnie spory minus). W tym porównaniu plusik dla FE.
Będę dziś kombinował na telefonie, bo zapewne w ten sposób sporo z nas będzie grać - opiszę.

Na razie nie mam faworyta, oprócz tego, że bez sponsorów, bo kasy jest wystarczająco dużo.
Ostatnio zmieniany: 2016/07/12 14:43 przez nowy. Powód: przeniosłem wiadomość do tego tematu

[Głosuj] Gdzie gramy w 27. sezonie LM Ekstraklasy? 2016/07/12 19:13 # przez Akneo
Ekstraklasa wydaje sie byc fajna...bardzo podobne do wygraj lige:)

[Głosuj] Gdzie gramy w 27. sezonie LM Ekstraklasy? 2016/07/12 21:52 # przez lojer
Fantasy Ekstraklasa bije na głowę pozostałe dwie jeśli chodzi o używanie na smartfonie. Ma za to irytującego asystenta (nie widać opcji wyłączenia go, zapytałem admina i na razie czekam). W FE nie ma też w transferach zawężania do określonych przedziałów cenowych. Mimo to u mnie lekko prowadzi, tylko ten asystent... (może coś mądrego admin napisze).
W UL słabe są te noty weszlo.

[Głosuj] Gdzie gramy w 27. sezonie LM Ekstraklasy? 2016/07/13 10:02 # przez nowy
Dodałem info po "Podaniu kluczowym" w punktacji Ustaw Ligę.

--
W poprzednich głosowaniach nie zabierałem głosu, bo jednak odpowiadałem za WL. Teraz patrzę z perspektywy Prezesa, to mi łatwiej :)

Głosuję na Fantasy Ekstraklasa.

Przejrzystość (już na Euro /FantasyEuro.pl/ najwygodniej wszystko się robiło) i mobilność - to atuty, których tak brakowało nam w WL a w tej rywalizacji daje duży plus dla FE.

Choć punktacja tu wydaje się uboższa (FL ma asystę+), to bonusy remisu (brak w FL) czy Plusa Meczu - mogą trochę to zniwelować.

Najciekawszą punktację ma Ustaw Ligę, gdzie noty Weszło dają więcej minusów czy wysokich wyników. Jednak punktowanie na podstawie not Weszło... no cóż, nie lubię tego. I tak jest Plus Meczu wybierany przez Użytkownikóc NC+ a to już dużo.

FL ci, którzy grają dłużej znają dobrze. Od naszego ostatniego tam sezonu zmieniła się chyba tylko asysta+ a wygląd nie - który nam odpowiadał. Mam jednak awersję do FL i UL za wiosnę. Kto grał, widział. Niestety po zmianie osoby zarządzającej to było ciężkie, szczególnie w FL. Raz (nie)przyznają asystę tłumacząc, że to oficjalna dana Ekstraklasy SA by przy następnej sytuacji przypomnieć sobie, że mają regulamin i zrobić odwrotnie niż ESA (a ESA przyznaje asysty dość swobodnie, bez weryfikacji). Punkty zmieniali po kilku dniach od zakończenia kolejki i w końcu ukłuto przekonanie, że nie weryfikują, bo zrobią to za nich Użytkownicy. To jednak czynnik ludzki - jesienią może się zmienić. Oby. Ale mnie nie przekonuje, tym bardziej, że na Euro (FE2016.pl) też mieli podobne akcje acz mniej.
Od siebie dodam, że Drużynę tworzącą FE znam (są osoby z WL), co mnie uspokaja w kwestii prowadzenia rozgrywki.

[Głosuj] Gdzie gramy w 27. sezonie LM Ekstraklasy? 2016/07/13 10:39 # przez lojer
Dostałem info od admina, że irytujący asystent w Fantasy Ekstraklasa zostanie poprawiony, czyli ten minus znika.
Jestem więc za FE.

[Głosuj] Gdzie gramy w 27. sezonie LM Ekstraklasy? 2016/07/13 15:32 # przez slowik
Wygraj Lige nie ruszyło?

[Głosuj] Gdzie gramy w 27. sezonie LM Ekstraklasy? 2016/07/13 15:40 # przez nowy

slowik napisał: Wygraj Lige nie ruszyło?

Nie, jesienią nie ma Wygraj Ligę.

[Głosuj] Gdzie gramy w 27. sezonie LM Ekstraklasy? 2016/07/13 18:06 # przez Legionista
@Słowik: Nowemu się robić nie chce :D

Ja zagłosowałem na FL ale po założeniu drużyny w FL i FE zdecydowanie wybieram FE!! Chociaż głosu zmienić nie mogę w ankiecie :/

Legionista

[Głosuj] Gdzie gramy w 27. sezonie LM Ekstraklasy? 2016/07/13 20:08 # przez grzes
dla chętnych
www.11na11.pl/

Czas generowania strony: 0.124 s.
Zasilane przez Forum Kunena