W 8. kolejce przełożono mecz Śląska ze Stalą. FE
opublikowała komunikat
, w którym czytamy:
1. Mecz ten zostaje w zestawie par 8. kolejki i czekamy na jego rozegranie.
2. Do czasu jego rozegrania wszystkie klasyfikacje 8. kolejki pozostają nieoficjalne.
3. Klasyfikacja 8. kolejki zostanie przeliczona dzisiaj z uwzględnieniem zawodników rezerwowych i bonusów (JOKER)
To dobra decyzja FE.
Na grupie LME na Whatsapp
odniosłem się do tego:
Co innego gdy wiesz przed kolejką, że meczu nie ma i możesz się przygotować. Tak jak to było z pucharowiczami. Wiadomo, że meczu nie ma, FE informuje, że mecz wypada z kolejki i będzie DGW. Masz czas i możliwość zmian w składzie pod to. A co innego gdy okazuje się to w trakcie kolejki.
(pomijam, że o wodzie wiadomo było od środy/czwartku i już pisane było, że mecz może się nie odbyć, choć raczej z powodu zalania stadionu a nie tragedii, bo chyba nikt może nie dopuszczał takiej sytuacji.. acz kto się znał, to alarmował. W każdym razie decyzja późno, ale bardzo słusznie. Co ważne, to kibice ją niejako wymusili).
Wracając do meritum. "Odwołanie" meczu w FE i przeniesienie go do DGW byłoby dużym minusem dla posiadaczy tych piłkarzy wobec dużego plusa dla wszystkich w związku z DGW. Nawet biorąc pod uwagę, że prawdopodobnie rozegrany za kilka tygodni może przynieść kontuzję / kartki / zmiany personalne tych piłkarzy. Jedyne co bym w FE poprawił to komunikowanie tego przed startem zabawy. Jesteśmy po pandemii, wiemy jak przemęczają się nasi pucharowicze - obie sytuacje są do przewidzenia i piszemy: jeżeli przed kolejką > robimy DGW; jeżeli w trakcie > sorry batory.
I tak FE się poprawiła w ostatnich sezonach,. że w ogóle DGW robi. Dawniej zawsze wliczała "Wstecz" i na to psioczyliśmy znając DGW z FPL.
Teraz mamy klasyfikację jakby ci piłkarze nie grali (rezerwa, wicekapitan, brak bonusu za dwóch); ale gdy Stal rozpyka Śląsk w nowym terminie, to się zmieni. Jeżeli zagra kapitan, to wice straci a ławka nie wejdzie.
WAŻNE jest to jednak dla nas; dla Pucharu LME . Trochę się na to przygotowałem ?
pisząc w artykule
:
Bazujemy na punktacji Fantasy Ekstraklasa, która od kilku edycji w przypadku przełożonych / odwołanych meczów, nie wlicza ich do danej kolejki a do tej, w okolicach której ten mecz zostanie rozegrany. To rozwiązuje kwestię, z którą zmagaliśmy się w poprzednich edycjach pucharu, gdy FE wliczała punkty wstecz do kolejki, do której należał rozegrany później mecz. Wtedy tego nie liczyliśmy. Teraz jest to bardziej jasne. Mimo to zastrzegam sobie prawo, by o konkretnych przypadkach decydować samodzielnie by rozgrywki pucharu nie były zaburzone (awanse).
Choć początkowo myślałem, że zrobią DGW (nawet z tego mojego tekstu wyżej to wynika), to finalnie zgadzam się z tym. I przy tym cieszę się, że FE przeliczyła teraz klasyfikację, bo właśnie taką wliczę w eliminacje (a nie muszę sam tego liczyć gdyby czekali z przeliczeniem na rozegranie; bywało tak onegdajj). I jeżeli mecz nie zostanie rozegrany do końca eliminacji, to po przeliczeniu nie będzie się liczył. Trochę źle dla Barniego [kapitan Schwartz ze Śląska; wejście -2 z ławki], ale nie możemy dopuścić by na etapie ćwierćfinałów eliminacje miały się zmienić
I może to niefajny żart w sytuacji, ale powiem - lepiej przygotowałem się do kolejki niż włodarze ESy z przełożeniem. Zawsze staram się dać w typerze pytanie bonusowe związane ze Stalą. Ale czytając o zagrożeniu i możliwości odwołania meczu, zrezygnowałem z tego. Bo pytanie "czy będziemy nadal czerwoną latarnią" stałoby się abstrakcją. A jak wiecie, w typerze "wliczam wstecz" - czyli nasze typy niezależnie od sytuacji za kilka tygodni pozostaną niezmienione na ten mecz (choć może inaczej zatypowalibyśmy przed nowym terminem meczu).