Liga Mielecka

Gramy w Fantasy Futbol

Ekstraklasa, Premier League, Champions League

Startuje 22. sezon LME. Gdzie gramy? Głosuj

Ankieta: Gdzie rozegramy 22. sezon LME

Fantasy Liga
6 50%
Wygraj Ligę
6 50%
Łącznie oddanych głosów: 12
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą wziąć udział w tej ankiecie
Startuje 22. sezon LME. Gdzie gramy? Głosuj 2014/02/03 19:12 - 2014/02/03 19:14 # przez nowy
Prezeski i Prezesi! 14 lutego pierwszy mecz rundy wiosennej Ekstraklasy oznaczający start 22. sezonu LM w Ekstraklasie.

Zanim założę ligę i zaczniemy zbierać się by walczyć o nasze trofea, mamy dla Was propozycję by wybrać w jakiej grze zagramy.
W ostatnich sezonach graliśmy w Fantasy Lidze. Wcześniej bawiliśmy się w Wygraj Ligę, ale ta najpierw upadła, później wstała, ale nie spełniała naszych oczekiwań. W tym sezonie może być inaczej.
I w tym momencie decydujemy gdzie zagrać.

Decydujemy wszyscy w głosowaniu w tym wątku do końca piątku 7 lutego.
W sobotę, na podstawie decyzji założę ligę i roześlę zaproszenia.
W przypadku remisu zostaniemy w Fantasy Lidze, bo jednak musi być wyraźna chęć (choć 1 głosu ;) by zmienić grę.

Poniżej najważniejsze informacje o grach

Fantasy Liga, dalej FL
fantasyliga.wp.pl/
Wiadomości o grze: fantasyliga.wp.pl/news

Wygraj Ligę, dalej WL
wygrajlige.sport.pl/
Wiadomości o grze: wygrajlige.sport.pl/news-rss

Najważniejsze różnice i zmiany

Punktacja

1. FL wprowadza tzw. asystę+, czyli taką pół-asystę wartą 1 punkt (normalna asysta: 2 pkt). Tego nie ma w WL (tam zostają tradycyjne asysty).
jak czytam za stroną:
Przyznajemy Asysty Plus:
- przy bramce samobójczej (dla piłkarza, po którego strzale, dośrodkowaniu, podaniu, zawodnik drużyny przeciwnej, podczas interwencji, strzeli bramkę samobójczą),
- jeśli po strzale piłkę odbije bramkarz, a jeden z zawodników wykaże się refleksem i strzeli bramkę,
- jeśli po strzale piłka odbije się od słupka lub poprzeczki, a jeden z zawodników wykaże się refleksem i strzeli bramkę,
- jeśli zawodnik, który zdobędzie gola, pokona bramkarza na raty, tzn. jeśli po strzale bramkarz lub inny zawodnik odbije piłkę, a strzelec gola trafi do bramki po dobitce.

Każdy powyższy przypadek w WL nie jest asystą - nie ma punktów.

2. FL wprowadza Zastępcę Kapitana
Czyli jeżeli nie gra Kapitan, podwójnie punkutje zastępca.
WL już wcześniej miała i ma nadal Wicekapitana.

3. WL zmieniła punkty za występ: 2 punkty dla zawodników z pierwszego składu, 1 dla wchodzących z ławki (wcześniej o tym, czy zawodnik otrzyma 2 punkty, decydował czas spędzony na boisku, czyli minimum 60 minut). Tak samo miała i ma FL.

4. Ujemne punkty za stratę bramki - tu dość duże różnice.
W WL ujemne punkty za tracone gole dotyczyć będą tylko obrońców (i bramkarzy), którzy przebywali na boisku w momencie utraty gola.
Czyli jeżeli obrońca zejdzie w 70.minucie a bramki drużyna straci później, on nie dostanie ujemnych za stratę gola a może otrzymać premię za czyste konto (jeżeli grał co najmniej 60. minut, także bramkarz i pomocnik).
Z kolei jeżeli wejdzie na ostatnie minuty przy stanie 0:2 i mecz zakończy się 0:4, dostanie minusy za dwie ostanie bramki (-1, bo 1. stracona bramka nie ma minusa).
Tu inaczej niż w FL, która daje minusy wszystkim, którzy zagrali min. 60 minut - nieważne czy byli ba boisku.

Transfery

1. WL wprowadza okno transferowe w trakcie trwania kolejki.
To już miała i ma FL. W WL wcześniej transferów można było dokonywać między kolejkami (nie wtedy gdy jakaś trwała). Teraz (po ok. 2godzinnym updatcie po rozpoczęciu kolejki) będzie można to robić w trakcie trwania kolejki

2. Wild Card wprowadziła WL, nie ma tego FL.
Nazwane "Darmowe transfery". Raz w sezonie można z tego skorzystać (nie ma ujemnych punktów za 3. i kolejne transfery).
Tu jednak wchodzi temat płacenia za grę*

Zmiany
1. W WL już od 3 edycji jest tak, że jeżeli ktos nie zagra z podstawowego składu wchodzi za niego rezerwowy wg listy na ławce rezerwowych - czyli za napastnika może wejść obrońca (jak w FPL).
W FL jest zachowanie pozycji (za obrońcę wchodzi obrońca) i np. za niegrającego napastnika jeżeli było 3 napastników w 1. składzie nikt nie wejdzie.

Boisko
1. Oznaczenia zawodników
WL wprowadziła oznaczenia: jeżeli nie zagra na pewno (czerwone) lub jego występ jest niepewny (żółte).
To FL już miała

2. FL odświeżyła wygląd boiska.
W WL bez zmian w wyglądzie.

*Płatności
1. WL wprowadza opłaty za grę - dotąd było zupełnie za darmo.
Będzie można kupić piłki - taka wirtualna waluta. Generalnie 1 piłka = 1 PLN (1,23 SMSem).
Dotyczą sponsorów (3 razy), darmowych transferów (1), wejścia do dodatkowych klasyfikacji (2: Puchar i Liga Specjalna) oraz zdarzeń** (max 3)
W FL mamy Sponsora (3), dodatkowa klasyfikacja (Puchar 1) i bodajże logo.

Dodatkowe
1. WL wprowadza tzw. **zdarzenia.
Max 3 razy w edycji możesz otrzymać powiadomienie, że np. ZUS chce Ci zabrać 0,1 mln z budżetu. Żeby się tego ustrzec musisz wynająć prawnika za 1 piłkę. Albo szejk chce Ci dać 0,1 mln, ale musisz go zaprosić na kolację (1 piłka). Takie urozmaicenie gry.
Mają być 2 pozytywne (plus 0,1) i 1 negatyw (minus 0,1)

Nagrody
1. Tu WL bije FL, pula 20 tys. do 5 tys.
To nas w zasadzie nie interesuje tak mocno, ale w WL dla 10 najlepszych lig jest nagroda (5x500zł i 5x300zł). W FL dla najlepszej jest 200zł.

Nie wiem czy to wszystko, być może czegoś ważnego nie wychwyciłem.
Piszcie swoje uwagi, pytania. Zastanówmy się wspólnie czy warto zmieniać grę.

Głosować można nad wątkiem - tam jest ankieta.
Ostatnio zmieniany: 2014/02/03 19:14 przez nowy.

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Startuje 22. sezon LME. Gdzie gramy? Głosuj 2014/02/03 20:09 # przez grzes
WL - nie wiem czy obiektywnie (nowy wie), ale wprowadzone zmiany są na korzyć tej właśnie gry (może poza brakiem asysty przy golach samobójczych), w dużym stopniu zbliża się ona do FPL

Startuje 22. sezon LME. Gdzie gramy? Głosuj 2014/02/03 21:18 - 2014/02/03 21:23 # przez AS Massud
Jest spora różnica z cenami piłkarzy: Fantasy tańsza niż WL.
Zrobiłem mały test. Na WL brakuje mi 1.9 mln do skompletowania składu z Fantasy.

Przykładowe ceny FL - WL
Brożek 2,8 - 3 mln
Teodorczyk 2,5 - 2,9 mln
Golański 2 - 2,5 mln
Cotra 1,7 - 2 mln
Zieńczuk 1,4 - 1,4 mln
Marciniak 1,8 - 1,6 mln
Kokoszka 1,8 - 1,8 mln
Kiełb 1,7 - 1,7 mln

Interfejsy w obu mnie drażnią.
Ostatnio zmieniany: 2014/02/03 21:23 przez AS Massud.

Startuje 22. sezon LME. Gdzie gramy? Głosuj 2014/02/03 21:55 # przez Snoopi
wsio mi ryba

wzne zeby liga była , glosuje za fantasy ale moj glos moze byc brany jako neutralny jak przydzie grać w WL zamiast FL spoko sie dostosuje.

Startuje 22. sezon LME. Gdzie gramy? Głosuj 2014/02/04 06:21 # przez olo
tu i tu chcą haracz więc w sumie mnie też wsio ryba.

Startuje 22. sezon LME. Gdzie gramy? Głosuj 2014/02/04 10:49 - 2014/02/04 13:16 # przez nowy
@Olo: Płatności to trudny temat... Niestety. Ale czy haraczem jest to, że bawisz się na koncercie, za który zapłaciłeś? :)
Mi też się nie podoba, że są płatności (bo generalnie wszyscy przyzwyczajeni, że za friko), ale to był jeden z warunków by WL istniała (Zakładam, ze inne gry także). WL przez 1,5 roku była jedyną darmową grą. Jej obecny rozwój, zwiększenie puli nagród i dalszy los po prostu zależy od tego czy gra jest w stanie się utrzymać albo nie generować tylko sporych kosztów. Nikt nie pracuje za darmo, tym bardziej, że ciężko znaleźć w Polsce firmę, która uzna graczy Fantasy za dobrą grupę docelową a szkoda, bo to jedni z bardziej aktywnych użytkowników sieci.
To nie przypadek, że w żadnej z gier nie ma sponsora, który by się wyróżniał. Jest jedna branża, która chętnie by w to weszła, ale buki w naszym gospodarczo rozwijającym się kraju nie mogą się reklamować.
W przeciwieństwie do FPL i UFCL, gry takie jak FL, WL, Moja11 nie tworzą zarządcy lig, którym zależy na promocji danej ligi.
WL poszła za rynkiem. Dzięki temu jednak jest szansa na rozwój tego. Zobaczymy.

@Grześ: też uważam, że WL to krok naprzód :)
Mam mieszane uczucia co do tych asyst. Fajne rozwiązanie w kontekście wielu dyskusji z tymi asystami (FL i WL różnie przyznawały asysty jesienią), czasem rzeczywiście zrobi robotę piłkarzom, którzy wypracowali bramkę, ale jednak nie jestem przekonany.
Kierunek FPL jak najbardziej.

Massud poruszył jeszcze ważne tematy.

Ceny
W WL ci najdrożsi są drożsi od FL. W FL tylko jeden gracz osiąga pułap 3 mln (Radovic). W WL jest ich pięciu (jeszcze Gulasz, Brożek, Paixao i najdroższy Garguła 3,1). Drożsi są też bramkarze (w WL są bonusy* za strzały obronione, Miśkiewicz rządził jesienią w tej klasyfikacji).

Dalej jednak jest już różnie. Zbudowałem skład (choć na szybko), który było o 0,1 tańszy w FL. Różnice są także w drugą stronę.
Przykład Kosznika: FL 2,4 WL 1,8.

Przyznam, że w WL, znając już ceny w FL, nieco i tak obniżyły się ceny. Jestem jednak za tym by nie można było szybko i łatwo mieć 3-4 kluczowych zawodników.

Punktacja
Do punktacji jeszcze wchodzą bonusy. W WL za każde 4 obronione strzały bramkarz dostaje 1 punkt. Pomocnicy i napastnicy dostają 1 punkt za każde 3 celne strzały. Tego FL nie ma.

Z kolei FL i WL rozróżniają bonus za grę ofensywną. W FL otrzymują za 4 strzelone bramki przez drużynę (pomocnik i napastnik 1 pkt). W WL za wygraną różnicą 2 bramek otrzymują wszyscy 1 pkt.
W obu grach dla bonusów drużynowych wymagane jest 60 minut gry.

Interfejs
Oj to bolączka w WL i nie wiem czy nie największy argument by zostać w FL. W tej edycji było bez szans na jego zmianę, mam nadzieję, że w kolejnej tu już będzie zdecydowanie inaczej.

Widzicie jeszcze jakieś różnice?
Ostatnio zmieniany: 2014/02/04 13:16 przez nowy.

Startuje 22. sezon LME. Gdzie gramy? Głosuj 2014/02/04 15:29 # przez AS Massud
Nie bardzo rozumiem narzekanie na opłaty za grę. Dawne Wl, obecne Fantasy zawsze były płatne i jakoś graliśmy bez większego cierpienia.

Jestem za WL. Interfejs jest rzeczą wtórną - można przeboleć. Zdecydowanie przemawia do mnie większa trudność skompletowania dream teamu i większa liczba bonusów (bramkarz, napastnicy i pomocnicy, wygrana różnicą dwóch bramek).

Startuje 22. sezon LME. Gdzie gramy? Głosuj 2014/02/04 15:32 # przez zupka
Jeżeli można to chciałabym zmienić swój głos na WL, ponieważ wstępne podsumowanie było niepełne i wprowadzające w błąd.

Startuje 22. sezon LME. Gdzie gramy? Głosuj 2014/02/04 16:40 # przez slowik
Głosuję za Fantasy. Nie dlatego żebym uważał, że jest lepsza (wydaje mi się, że WL jest chyba lepsza), ale dlatego że w pracy na kompie mogę mieć tylko explorera, a WL w explorerze bardzo słabo działała w poprzednim sezonie.

Stąd mój głos za fantasy.

Startuje 22. sezon LME. Gdzie gramy? Głosuj 2014/02/04 17:14 # przez AS Massud
A sprawdziłeś czy coś się poprawiło? :-)

Czas generowania strony: 0.132 s.
Zasilane przez Forum Kunena