Mi w tym wszystkim chodzi tylko o to, że szkoda, że
nie dokończono meczu. Przecież później już wszyscy byli na swoich sektorach. Postawić szpaler przed nimi poza boiskiem i dokończyć grę. Chojraki bez policji nie wybiegli to nagle rzucą się na pałki i tarcze?
W przepisach jest, że warto dokończyć mecz wszelkimi sposobami (mówił o tym sędzia po meczu). Gdyby się tak udało to lepiej dla piłki. A kary po meczu konkretne i
nieuchronne - wbiegającym / kopiącym / palącym race i flagi, organizatorom i ochronie.
Ale nie karać piłkarzy, kibiców, widzów. A także prezesów fantasy i typerów. Sport ma wygrać a nie idiotyzm!
Oczywiście wg słów policji było tak, że nie utrzymali by ich na sektorze i to jest argument, z którym ciężko dyskutować. Nie będąc tam, musimy zdawać się tylko na relacje. Wiem jednak, że z tym przekazem a rzeczywistością może być różnie . I wydaje mi się, że te konie i policja na murawie to przesada tylko po to by tak to się skończyło.
Mam jednak relację z Gliwice, Fornalik mówił:
Jaki może być komentarz? Debilizm, idiotyzm. Drużyna prowadzi, gramy dobry mecz, walczymy o utrzymanie, a banda idiotów robi coś takiego. Dla mnie to jest niezrozumiałe. Z drugiej strony ten mecz można było dokończyć. Po 10, czy 15 minutach był zaprowadzony porządek, ale nikt nie podjął decyzji, by policja zeszła z murawy
Tam, gdzie "sobie poradzono" kilka miesięcy temu konkretnie była murawa zapełniona, mecz przerwany na 20 minut, ale go dokończono:
źródło
Komisja ligi podjęła decyzję: obustronny walkower. Idioci wygrali ze sportem. Brawo. Myślę, choć pewny nie jestem - że oba kluby wolałyby dokończyć mecz nawet w innym terminie. A tak mamy zielony stolik.
Zaraz o idiotach się zapomni a będzie, że Warszawa foruje Legię (bo nieszczęsny karny przeciw Lechowi i Górnik -3). Do tego argumenty, że jesienią w Warszawie sędzia trzy razy przerywał mecz przez race a jednak został dokończony (
źródło
). Nie mówiąc już o Cracovii, gdzie było konkret zagrożenie życia. Czytam o śląskiej policji, że taka za karami jest i utwierdzam się w przekonaniu, że nie tylko przez idiotów mamy takie konsekwencje.
Piast pisze, że zidentyfikował już 70 miszczów. Ma wszcząć przeciw nim sprawy karne. Oby te kary były nieuchronne. Trzymam kciuki. Zamknął sektor. Ale liczę, że nie podjął takich głupich decyzji jak Cracovia, która tak karała idiotów, że nikt nie chodzi na mecze...
Górnik będzie się odwoływał. Będą się pewnie te 3 punkty ciągnąć za ligą.
Ciekawie Stanowski pyta szefa Komisji Ligi o -3 dla Górnika - panie, czyli teraz będziecie karać za prowokacje, np. wypięcie dupy, ale uzależnicie to od reakcji prowokowanych?
ekstraklasa.tv/zbigniew-mrowiec-tlumaczy...-komisji-ligi/jrmkys
Ta decyzja będzie się ciągnąć za ligą. Idiotyzm wygrał ze sportem.
--
Fantasy Ekstraklasa w tej sytuacji
komunikuje
Organizator Konkursu Oficjalna Fantasy Ekstraklasa postanowił zawodnikom występującym w tym spotkaniu od pierwszej minuty przyznać 2 punkty, natomiast zawodnikom rezerwowym - 1 pkt.
--
Zastanawiałem się co począć z typerem. Jestem za sportem i boiskiem.
Zostawiam wynik 1:0 jaki był na boisku.
Jeżeli macie (typerzy) obiekcje, proszę o wpis. W przypadku kilku głosów sprzeciwu (mamy 19 typerów; co najmniej 4 musi wyrazić sprzeciw), zarządzę głosowanie. Na głosy czekam do południa w środę (ewentualne glosowanie do czwartku do końca dnia).